Jaktstarten avgjord!

Dagens väder va helt annat än igår. ca 4 minus och snöfall och tempen steg mer mot nollan.
Jag satsade på bra fäste inför dagens lopp då den sista 1.5 km är uppför. Banan kortades ner (3.25 km)pga lite sämre väder längre upp på fjället. De va faktiskt skönt:) Men lite synd att man inte visste det innan start så KANSKE man kunnat pressa sig lite mer....
Jag gick ut som första man och skulle jagas av alla andra...Micke gick ut ca 4 minuter efter och hann ikapp då det återstod ca 200 meter.
Oskar vann med 4 sek före Jerry. Anton trea knappt före Jonte. Damklassen vet jag inte riktigt hur det gick i och om dom tävlade...men Kroken spurtade ner Jenny iallafall...

De kändes rätt bra idag faktiskt. Jag hade bra fäste och kunde åka avslappnat. Ser framemot kommande tävlingar. 42 km klassiskt på lördag, 5 km skate på tisdag och 10 km skate på onsdag.

Gårdagens resultatlista va fel av mig....Oskar, Jerry, Jonte va på pallen i den ordningen...

Film från gårdagens tävling finns på denna adress....http://gberglund.blogspot.com
Finns även på www.youtube.com    sök på Vålådalen open

Ikväll bli de mys i puben...som i fredags å i går :)

Tävling 1 klar

Imorse va de svinkallt ute, -19 grader! Å tävla skulle vi göra...
Började dagen med frukost och lite vila innan påklädningen började. Anmälan nere på stadion och uppvärmning i 45 minuter....
Första start 10.30. Jag gick ut näst sist och blev omåkt av Jonte efter 1 km ungefär. Jag kände mig skitseg å slutkörd första 8 kilometrarna men vaknade sedan till liv lite mer och avslutade dom sista 4 km rätt bra kändes det som....kom i mål på sista plats ca 4 minuter till nästa man. Tog 1.5 kapsyl whisky efter duschen för att mjuka upp halsen lite.

Imorrn ä de helvetesracet. Jaktstart uppför hela Lappvägen. Och då menar jag uppför. Uppför i ca 4 km. Död. Ska lägga grunden på fästet nu snart innan jobbet börjar 16.30.

Oskar åkte bäst idag. Jonte 2a, Jerka 3a, Micke Andersson 4a åsså jag då
Jenny va ensam i damklassen....

Efter dagens arbetspass ä de några dagars ledighet. Laga stolar på måndag men de ä ju som å va ledig nästan. Adventsfika på naturum på tisdag. Kanske Östersund å skidskytte VC på onsdagkväll. Skoj

Sol

Nu skiner solen i Vålådalen å träden gungar i vinden. I går va de regn å töväder men nu har det frusit till och blivit hårt.

Onsdagens tävling blev inte så bra. Tung bana som inte passade mig. Diagonalåkning ä inte min starka sida. Hade jag lagt lite tjockare fäste hade de nog gått lite bättre. Åkte in på en fjärde plats iallafall....av 6. De va ett jävla kaos när vi kom på plats. De va förseningar i nummerlappsutlämningen och ingen visste hur banan gick. Jag var inte anmäld av någon konstig anledning men det löste sig. På internet stog de att vi skulle åka 7.5 km men vi fick höra att de va 10 km som gällde. Första varvet va som vanligt en plåga och andra en transportssträcka för att på sista försöka ge det som finns kvar. I går när resultatlistorna kom så hade dom stoppat tiden efter andra varvet dom jävlarna....

I dag tog jag sovmorron till tio och ska valla upp skidorna inför helgens tävlingar. Tyvärr verkar det inte bli många deltagare. 6-7 pers kanske så det blir nog en träningstävling bara. I herrklassen startar jag, Oskar Svärd, Jerry Ahrlin, Jonatan Thoresson och Anton Sjöholm och damklassen blir det Jenny Hansson....förutom jag är det ju bara elitåkare med. Kroken ska komma hit i helgen men bara träna.


Dan före onsdag

Började dagen med att laga stolar från restaurangen. Limma å skruva. Vilka jävla skitstolar. Fick en julmust.  Har lagat 11 så de ä 12 kvar, vart så satans less....Åkte en sväng i pistmaskinen med Latti. Nu ska jag vila lite innan nästa arbetspass kl 18 ca....drygt 120 sportare ä här, friidrottare och skidskyttar.

Imorrn ä jag ledig. Då bli de tävlingsvallning inför kvällens tävling i Östersund, 7.5 km klassiskt. De blir jag, jonte och anton härifrån..kanske jenny också? Till helgen är det också tävlingar, i Vålådalen denna gång. Gurra Berglund står som arrangör. 12.5 km skate på lördag och backrace-jaktstart på söndag...huvva!!!

Jag har en hemlig läsare som gillar när jag skriver om mina jaktäventyr så jag funderar på att skriva lite om mina äldre jakter....kan ju va spännande:)

Back in the Vålåvalley

Efter en lång bilresa kom jag fram till Vålådalen på eftermiddagen. Allt såg ut som vanligt. Gick upp till vardagsrummet å där låg Jonte å Anton. Trevligt att se dom igen. Packade upp alla grejer i rummet som såg ut som vanligt. Korridoren är ett slagfält. Fyhrern´s grejer ligger utspridda överallt, lite besvärligt att ta sig till rummet nästan:) Han ska packa och flytta idag. Efter 2 öl i puben och en musiktävling så gick vi och la oss.

Idag for alla som bor i Olandergården ut i skidspåren. Lite mjuka men rätt så fina spår. Under natten va de ett jäkla väder, blåsigt å lite snöfall. Mer snö är på G ser det ut som. Nu har jag ätit lunch och ska inte göra nåt speciellt innan personalmiddagen kl 17. Kl 20.30 ska jag ställa fram kvällsfika till ett gäng norskar som är här på träningsläger i helgen. Nu kommer det att rulla på för fullt ända fram till 19e april som det hörs:) I veckan är det fler träningsläger, ca 120 pers fram till fredag och sen ett nytt gäng under helgen...Hoppas att jag får tävla på onsdagkväll bara..nu när jag har chans att vinna då Anders Södergren ska opereras för prostatacancer ( som det hörs iaf)

HEJA

HEJA ANTON SJÖHOLM!!!!!! FÖRLÅT ATT JA GLÖMDE ATT HEJA PÅ DIG I BRUKSVALLARNA:) JAG FÅR HEJA PÅ DIG EN ANNAN GÅNG

imorrn bär det av till Vålådalen igen...har packat allt i bilen utom lite köttfärs och gitarrerna....ska bli trevligt att komma ner dit igen...kanske en pubafton imorrn då? nu när

Söndag....

..och jag vanhelgar sabbaten haha, känns bra!
I helgen har det varit skidåkning på internet från Bruksvallarna. I går klassiskt och idag skate. Skidåkarvännerna skötte sig fint. Jonte slog till med en delad 25 plats på gårdagens 15 km klassiskt och en 33 plats i dagens 15 km skate. Det kanske inte verkar så märkvärdigt men det var ett jävligt bra startfält! Kroken åkte bra hon också, topp 20 bägge dagarna. Jenny åkte jävligt bra, topp 10 bägge dagarna så hon får garanterat åka världscupen nästa helg i Gällivare. Oskar gjorde bra i från sig, 4 i  går och 13 idag tror jag? Jerry´s insats blev inte vad nån hade tänkt sig, framförallt inte vad han hade tänkt sig. Tråkigt.

I veckan kom jag i gång med träningen ordentligt. Det har blivit 3 intervallpass, 2 A2:or (snabbdistans) och 1 A1:a.

Stackars Mandy som sitter ensam på Olandergården i Vålådalen följde också skidåkningen men hon kunde varken se eller höra så hon fick följa mellantiderna som poppade upp. Men det löste sig tack vare Halebop kontantkort:) Jag la telefonen på golvet framför datahögtalarna så fick hon lyssna iaf haha

Dagens musiktips: Sodom från Tyskland

http://www.youtube.com/watch?v=v8rXeyph6wM

Freitag

...inte en fri dag utan fredag:)
Skidor på fjället på nysnö. Molnen hängde tungt, lätt snöfall å ca 4 minus. Total tystnad. Det enda som hördes var ljudet från skidorna som gled fram och stavarna som slog ner i asfalten. Kunde inte bli bättre! 1.5 timme skate A1. Hade kunna ligga ännu lägre i puls men jag dunkade lite första halvan, körde några impulser.
Nu sitter jag och följer Jämthundklubbens klubbmästerskap som direktsänds på nätet. Det ser ut att stå mellan 2 hundar, 1 från Umeå minsann. Hoppas han vinner....för andra året i rad isåfall:)
I kväll ska vi dricka lite pilsner hos David i huset hans:)

Jag ska börja med ett musiktips för varje gång jag skriver i bloggen. Först ut är 6th awakening från Umeå. Ett bra band med en grym tjej på sång, Lovisa Lundmark. Och joo, det är faktiskt hon som growlar:) Njuuut....

http://www.youtube.com/watch?v=YGCVXCQkpcM&feature=related

Ni får kopiera länken själva:) Kommentera gärna sen vad ni tycker:)

ingen sol idag!

Väderspåarna på SVT hade fel. Man kan säga att solen lyste med sin frånvaro. Men vädret va ganska bra trots det, mulet och tempen låg på långkalsongs-gränsen (5 minus, eller hur va de Jonte?). Jag körde utan:) Jag började med att staka i 40 minter ( 9.4 km). Det kändes lika bra som igår men ja vart en gnutta trött i axlarna i första slakmotan mot Saxå-bron. Hade lite träningsvärk i kappmusklerna också. Sen bytte jag stavar och körde skate i ca 45 minuter. De vart lite problem med all sten men de gick bra ändå. Första kilometrarna med skate kändes väldigt obekvämt. Jag såg säkert som en gammgubbe. Höga fotlyft och flaxande armar:) Men sen vart de harmoniskt och bra. Så här bra har det aldrig känts i början på säsongen, det är en ren fröjd att åka när flåset finns där redan. Känns som att jag inte behöver andas:)

I eftermiddag kom mina skidor. Dom ser hemskt fina ut. Ska bli roligt att prova dom....när snön behagar komma!
I helgen är det tävlingspremiär på snö här i Sverige, Bruksvallarna. Tävlingarna direktsänds på internet så då ska jag sitta och heja för fullt. HEJA JONTE! HEJA KROKEN! GOGOGO:) Ja just de, höll ju på glömma. HEJA JERRY! HEJA OSKAR! HEJA JENNY!







Säsongens första skidpass!

Joo idag va de skidåkning som gällde. Borstade av mina gamla Fischer-skidor och la på lite glidvalla, sen låg Stekenjokks vidder framför skidspetsarna:) Hade en fin sträcka på 2.35km med flack åkning, endast 2 långa slakmotor i slutet av varje vända. Här stakade jag fram i 1.5 timme. Så jävla gött! Första hundra metrarna kändes lite konstiga, ovant att se nånting sticka fram framför fötterna. Höll nästan på att sätta mig på röven det första jag gjorde:) Men sen gick allt som en dans. Lite småsten här och där men de gjorde inget. Det kändes bra i kroppen, inga muskler som blev trötta så de va ju bra. Formen borde inte vara långt borta. Blir väl lite annars när man börjar använda benen men de ska nog gå bra också. Imorrn planerar jag att åka upp dit igen och prova lite mer stakning och lite skate. Hoppas bara att vädret blir bra. Dom har ju lovat 5-10 minus och sol så jag håller tummarna:)

Skidspåret                            Gamm´skibena                   Saxån                                  Skidåkar´n
              

ajaj

Löpningen igår känns i vaderna. Dom ä så jävla onda! Va upp till Stikken en sväng nu och imorrn åker skidorna fram! Det ser skitfint ut för ett träningspass. Lite småstenar som ligger på vägen med det gör inget då jag tar dom gamla skateskidorna:) Sugen som fan!

Satt å kika på nätet och vart lite rädd då jag såg att min första planerade skidtävling redan är om 2 veckor! 26 november. De får bli lite superträning nu innan dess. Mycket intervaller tror jag stenhårt på:) Jag har en fin sträcka uppe på fjället med mkt flacka partier, perfekt för stakåkning:)

måndag

Idag har jag pillat med bilen och fixat till handbromsen som blev galen i september. Än fast handbromsen inte va åtdragen så tyckte bilen det ändå. Problemet va nån liten plastgrej me kablar i som hoppat iväg på fel ställe men nu har mulle-mek fixat:) Efter det så sprang jag intervaller på elljusspåret. Först lite uppvärmning sen körde jag på. 10/3x2, 7/3x1, 5/3x1, 4/2x1, 3/2x1, 2/1x1, 1/1x1.....igår sprang jag också, då vart det en 23 minuters a3.

Jag sitter och spanar på internet efter bra jämthundstikar som kan tänkas ska ha valpar i vår. Ha hittat 2 intressanta, en i Dikanäs och en i Umeå. Jag studerar hur dom har skött sig på jaktproven och vilka moment dom fått höga poäng i. Sök, vilja att förfölja, ställande av flyende älg och ståndskall på upptagsplatsen tycker jag är viktiga moment. En hund med ett bra sök (storlek o tempo) har lätt att hitta älg. Tar dom upp 1-1.5 km bort så är älgen ostörd av jägaren och står oftast i upptaget. En hund med bra sök och vilja att förfölja visar också att den har jaktlust.

Kalle från Tony Pölder sport ringde idag angående skidorna. Han hade hittat 2 riktigt bra skidor som han hade plockat ut åt mig. Ett par med NIS-platta och ett par utan. Jag tog dom som saknade NIS-plattan. Blir spännande att se hur bra dom går. Kanske så bra att jag vinner en deltävling i ÖSK-skidan? Eller kanske Storlirennet?:) hehe drömma kan man ju göra:)

På måndag är det dags för service på bilen i Vilhelmina. Då ska jag hämta ut passet också som ligger på stationen:)

söndag

idag är det en lugn dag. ska flå tjädertuppen som fått hänga en vecka å gotta till sig lite. ha även beställt lite grejer från tony pölder sport, nya skateskidor minsann:) ikväll blir det ett träningspass, det första på en månad. blir ett hårt löppass.

hunt

igår va de fågeljakt. lånade ulf ekbäck´s finnspetstik tira å drog till stalon, 6 mil bort. Det tog inte många minuter innan hunden hittade 3 orrtuppar men dom va nervösa å drog iväg efter några sekunders utskällning. 300 meter längre bort satte dom sig i några talltoppar. jag gav fan i dom och fortsatte istället uppför berget. inget speciellt hände. ett kortare ståndskall som tystnade innan jag ens börja höra det nästan.....i ett skogsområde stötte jag lös 2 tjädrar som satte i några tallar....smög mot en orrflock på ett hygge...9 orrar i en björk å 1 i en annan....när hunden började närma sig så drog dom....tillbaka vid bilen såg jag orrarna som vi hittade på morgonen..dom satt kvar i samma tall...i 5 timmar hade dom suttit där!...jag stoppade hunden i bilen å skulle smyga fram å skjuta en men då hade dom smitit iväg dom jävlarna....Tira va väldigt fin å snäll.följsam i skogen.sökets omfattning i tid va bra men i lite lågt tempo.förföljandet av flyende fågel va inte bra....

idag åkte jag till vilhelmina å jaga älg. följde en gammal lärare från gymnasietiden, lars-peder. vi började med den äldre jämthunden. han sökte men fann ingen älg. vi såg inte ett färskt spår eller ens ett gammalt spår för den delen....vi bytte hund å prova ett annat område där vi visste att det fanns en ko m kalv. tillslut hittade vi spåren å hunden drog efter.....låååångt. det börja mörkna så vi sprang till bilen å följde efter hunden. garmin astro gps-pejl ä grejer. vi såg precis var hunden fanns så vi stannade å väntade...plötsligt prasslade de till bredvid bilen å på andra sidan diket va kon å kalven....de gick som de gick å till sist kom hunden tillbaka....efter att hållit efter älgarna i ca 9 km....

hmm...

nu är jag hemkommen efter nästan 4 dagar i Hansbo. Där va de jakt på dagen å chill på kvällarna. Vi skulle jaga lite allt möjligt. Vi hade en stövare med oss som skulle leta hare. Jag lyckades skjuta en tjädertupp:) Robin sköt en nötskrika och en annan liten grej..kom int ihåg va dom het:) Hunden hade 2 harar på bena men hon tappa dom efter 15 minuters drev så de vart ingen hare skjuten.

Planerna för dom närmsta dagarna ser ut på följande vis: Låna en finnspets å jaga skogsfågel imorrn. Åka ner till Svannäs (V-mina) på lördag å följa en snubbe på älgjakt, gå me nån av hans jämthundar. Söndag ? Måndag kanske ett intervallpass.

Åker nog till Vålådalen kring 20e november.....

Lite bilder

                      


ÄNTLIGEN!!!!!!

Allt slit. All svett. Alla gånger man kommit hem från skogen med sänkt huvud. Alla språngmarscher på myr och mosse. TRÄGEN VINNER!!!!

I går var dagen med stort D. Vi hade samlats ett gäng jaktsugna själar för att på sista dagen vuxna älgar är lovliga, försöka få ihjäl den sista vi hade kvar på licensen. Fördelade på 3 postare och 4 hundförare delade vi upp oss på 2 områden. I "mitt" lag var det jag, brorsan och morfar (2 hundar och 1 "portabel postare" som morfar kallar sig för).
I andra laget var det Tommy och Steve som postare och Magnus och Anneli som hundförare.

Strax efter kl 7 åkte jag och hämtade Birro. "I dag få du int´ rackel, ida´ jett du skjut" va Tommy´s order när jag tog hunden. "joo, hä ä dags nu´" svarade jag. Mötte upp med morfar och vi bestämde vars jag skulle släppa. Jag hade Birro ute så han fick göra ifrån sig medan vi smidde planerna. Hunden va helt vild. Han sprang fram och tillbaka, gnydde och hoppade på mig flera gånger och visade en extrem jaktiver. Han hoppade t o m in i bagaget på bilen igen helt självmant utan att jag ens hade tänkt åka iväg.

08.07 släppte jag Birro och han försvann på vanligt manér. Jag smög sakta genom skogen och ut mot ett hygge. Pejlade med jämna mellanrum för att hålla koll på var hunden fanns. 08.30 kom upptaget ca 1 km bort. Jag avancera rätt snabbt in mot ståndskallet. Även morfar fanns i närheten på väg mot skallet. Älgen gjorde kortare förflyttningar mot mitt håll så jag letade en lämplig plats för att få bra överblick om älgen skulle komma över myren där jag stog. Men älgen valde en annan,säkrare väg inne i granskogen. Det rörde sig mer och mer så jag började lufsa jämsides på kanske 200 meters avstånd. Jag började ana vars älgen styrde färden så det långa benet före det andra va ett bra beslut. Jag sprang så fort terrängen tillät och kom upp på ett hygge men då hade älg och hund redan passerat och befann sig några hundra meter bort.
Jag hörde diskutionerna på radion från "andra laget" att dom hörde en hund skälla. Jag meddelade Tommy att det var Birro som skällde och av spåren från älgen bedömde jag det som ett stort djur. Tommy´s order var nu att jag skulle försöka springa ikapp och skjuta. Som en liten jävla antilop sprang jag genom skogen. Svetten sprutade och glasögonen började imma. Då älg och hund passerat en väg stannade jag och tog av mig en tröja. Birro´s skall ekade innifrån skogen, kanske 500 meter bort. Medan jag putsade glasögonen njöt jag av ståndskallet.

Jag tog riktning mot ståndskallet men på väldigt betryggande avstånd högre upp i terrängen. I en hyggeskant var jag nu endast 250 meter ifrån och väntade på att få se älgen. Gick ut på hygget och plötsligt får jag syn på bakdelen av älgen längst ner på hygget. Satte mig och tittade i kikarsiktet en stund och nu gjorde älgen en kortare förflyttning. För att komma i bra vind gjorde jag en U-sväng och närmade mig sakta men säkert. Pulsen va sisådär lagom hög och ett tryck av spänning la sig som ett lock över bröstet. Luften som ville ner i lungorna fick kämpa. 60 meter.50 meter. Ståndskallet dundrar på. 40 meter. Nu ser jag hunden skymta mellan några granar. Ser ett horn röra sig. En titt i kikaren och jag kan skönja en brun älgkropp. "När man ser hunden är det bara att vänta" Jag har en lucka bland granarna där älgen kan tänkas komma fram. Han rör sig oändligt sakta mot skjutgatan. Jag går fram och tillbaka på hygget för att hitta ett riktigt bra läge utan kvistar som kan äventyra ett säkert skott. Jag sätter mig ner och väntar.

Nuuu kliver älgen fram och står med hela kroppen i öppningen. Jag flyttar mig några meter i sidled och får en kvistfri skjutgata. Nu vänder oxen arslet mot mig och äter lite av gräset på backen. Faan, tänker jag. Inget bra läge för ett lyckat skott!! Men så vänder han snällt bredsidan till igen och jag tvekar inte många hundradelar innan bössan sitter vid axeln och hårkorset letar sig upp bakom bogen. En sista koll på var hunden finns. PANG! Skottet går och jag hör tydligt när kulan smackar in i den massiva älgkroppen. Älgen springer fort därifrån så jag hinner inte få på något fler skott. Jag hör ett fasligt liv nerifrån skogen av kvistar som knäcks. Birro skäller nåt skall ibland. Jag skyndar fram och börjar genast följa spåren. I skogen har han sprungit rakt in i flera mindre granar så det hänger och ligger stora hårtussar lite över allt. Nu ser jag lite blodstänk och snart hör jag Birro stånka och flåsa. DÄR LIGGEN ÄLGEN STENDÖD MED EN OTROLIGT GLAD HUND SLITANDES HÅR SOM EN GALNING! Jag är överlycklig! Birro är min hjälte! Han hjälpte mig att skjuta min första älg på ståndskall! Efter 1.5 timmes hundarbete kunde jag skjuta ett bra skott som avslutade jakten på ett perfekt sätt!

ETT ENORMT GOTT KÖTTBEN TILL BIRRO OCH ETT STORT,VARMT TACK TILL TOMMY SOM SÅ VILLIGT LÅNAT UT SIN SUPERFINA VOVVE! DET SKA JAG ALDRIG GLÖMMA!

På kvällen blev det en slaktsup och utgång på hotellet i Vilhelmina.


RSS 2.0