Nyår igen då...

..å här sitt man å ska snart börj å arbet...en till nyårsafton. Hä va en stunn sen ja skrev i bloggen å va ha hänt då?
Ja ha vörte frisk, åkt litte skider, arbete en massa. Ha ställt mä i valpkö hos en gubbe i Strömsund, tiken ä kullsyster me Skabb som ä i jaktlage vårat....I natt ha ä blåst uta satan å hä föll na snöflingen i morse. Klocka 2 ska ja skriv in mä på jobbe å slit röven å mä hele dan å kväll´n.

Blä

Gott nytt år på ji

GOOD WHEEL

Önskar Er alla en god jul! Själv ska jag jobba...

FEBER IGEN

I torsdags började jag hosta och på fredagmorron vaknade jag med feber, 38.4 grader. I morse när jag kollade tempen va den nere på 38....Har legat i sängen så mkt att ryggen gör ont

I tisdags va de skidtävling i Järpen, 5 km skate. Slutade på en 5:e plats, 1.09 efter segraren. Loppet kändes bra men spåren va dåliga (lösa)
På onsdag va de dags för sista deltävlingen i ÖSK-skidan. Jag fick lifta med skidgymnasiet från Järpen. Blev 4:a. Totalt 3:a i cupen.

Snart ä de julafton....

Fin värä

Nu ä de vackert i Vålådalen, någon minusgrad, strålande solsken och kanonfina längdspår. Jag har åkt lite skidor innan lunch och tränat lite diagonalåkning uppför. Imorrn ä de tävling i Järpen och på onsdag sista deltävlingen av ÖSK-skidan i Östersund.

Igår kopplade jag i motorvärmaren och provstartade bilen imorse och den startade:) Lät han stå på tomgången i nästan 30 minuter innan jag stängde av.

Onsdag och torsdag är det introdagar här innan säsongen drar igång på lördag. Jag missar middagen och lär-känna-festen på onsdag..eller inte hela..kanske är hemma från stan vid 22-tiden.

I lördags sköt Matts en kalv åt Teckla, hennes andra älg. BRA!

skönt med en pallplats!

I går va de skidtävling i Östersund igen. Deltävling 2 i ÖSK-skidan. Denna gången va de skate som gällde på ungefär samma bana som sist. Skillnaden den här gången va att vi visste att vi skulle åka 2 varv..förra gången åkte vi 3...

Jag å Lisa åkte från Vålådalen strax efter halv fyra. Min bil startade inte å inte heller Lisa´s så vi fick ta Jimmy´s istället. När vi kom till stan åkte vi till ett förråd som STAR har å där fick Lisa nåt supermedel på skidorna. På stadion anmälde vi oss och jag började testa skidor. Jag kom ganska snabbt fram till att Oskar´s skidor va snäppet bättre än mina trots att jag vallat dom med samma pulver. När starten gick tyckte jag att det gick rätt slött inne på stadion. Jag hängde med klungan tills det började gå mkt uppför, då släppte jag. Jag blev omåkt av en snubbe som jag tog rygg på. Efter all uppförskörning släppte jag ca 30 meter men kom i kapp inne på stadion och insåg att jag hade bättre skidor än snubben före. Lät han dra hela nästa varv tills det började bli utför igen in mot stadion då drog jag i från och kunde åka i mål som tvåa:)

Tisdagens tävling i Järpen blev inställd pga kyla men den körs på nu på tisdag istället. Nu på förmiddan har jag åkt 1.5 timme A1 klassiskt. Känns som att denna säsong kan bli rolig, har nästan aldrig kunnat åka A1 på skidor tidigare...förutom senare på säsongen:)

Heipa!

Ny vecka

Helgen var rätt bra. Lugnt på jobbet. En liten afterski på lördag. Jerry vann skidtävlingen med en halv fot före Oskar. Skoj!

Idag har jag å Jimmy vare till Järpen å handlat lite å hämta en säck me halm i Krok. Åkte en sväng på skidorna på förmiddan men de kändes jävligt segt. Ska till Järpen imorrn kväll på tävling. Får sällskap av en snubbe som va 63a på Vasan i år, Pelle Järsenholt. Får låna ett par skidor av Oskar å tävla på:) Snällt!

Jag är lite orolig att jag ska få nåt skit i halsen för det kittlar lite just nu å de ä många som ä lite småkrassliga....men jag va in på båda apoteken idag och handlade lite medicin:)


Nu Mandy kan du sluta läsa för nu hade ja tänkt skriva lite jakt:) hehe....


Oktober månad och första frosten. Jag och finnspetsen Sally ska ut på fågeljakt i dom gamla tallskogarna. Vädret är på topp, några minusgrader, klart, vindstilla och lite dimma i låglandet. Den kalla luften fyller lungorna och kombin laddas. Jag går i ett område där jag vet att det brukar finnas en tjädertupp. Det dröjer inte många minter innan Sally skäller inne i dimman i en backe, intill en liten myr. Jag börjar försiktigt att smyga fram mot skallet. En tjädertupp "skär näbb" åt hunden och tunga vingslag hörs. Jag hör 2 andra tuppar ta till vingarna i närheten. En av tupparna kommer nästan rakt emot mig och slår fast i en talltopp inom hagelhåll. Han vänder sig om och väntar på den jagande hunden. När första skallserien rinner ur finnspetsen låter jag kulan lämna pipan och genomborra fågelkroppen. Han sitter kvar en stund med stylet uppfält som vid ett tjäderspel och försöker hålla balansen men krafterna tar slut och han rasar ner ur tallen.

Jag stoppar tuppen i säcken och fortsätter genom skogen. En tjäderhöna lättar ur en tall men Sally bryr sig inte om den utan har siktet inställt på något annat. Några hundra meter bort börjar ett nytt härligt ståndskall. Under ansmygningen stöter jag 4-5 andra tuppar som sitter lite varstanns i tallarna. Som tur är så drar dom inte med sig tuppen som Sally jobbar med. Ansmygningen fortsätter försiktigt i så bra skydd som möjligt men plötsligt väljer tuppen att ta till vingarna. Över en skogsbilväg och in i skogen på andra sidan. Sally är snabbt där och får förnyat skall på tuppen. Efter några minuter gör tuppen en kort förflyttning och det blir nytt skall igen. Detta upprepar sig igen innan jag börjar smyga på. Nu verkar tuppen valt att sitta kvar. Jag kryper och ålar som en orm i blåbärsriset fram mot ståndskallet. Kommer ner i en svacka och är nu på knappt 50 meters håll från tallen där fågeln sitter. Svetten rinner under kepsen. På väg upp ur svackan är det en sten som jag kan ställa mig upp bakom och titta upp över krönet på kullen. DÄR! långt ner i tallen helt öppet ute på en kvist sitter tuppen och tittar ner på Sally som är helt galen. Jag tar ett rejält stöd i mossan på stenen och låter skottet gå och ner kommer tuppen. Efter detta känner jag mig rätt nöjd med dagen. Tar lite bilder och fika och går tillbaka till bilen. Jaktturen tog ca 4-5 timmar så jag har utelämnat en del detaljer:)
Sally med tupp 2                 Här med bägge tupparna som vägde kring 4.5 kg/st om jag inte minns fel
    

SJUK

Nu va de länge sen de vart uppdaterat här...

Måndag: Lagade klart alla stolar
Tisdag: Skateintervaller på lappvägen, skotta snö på Mil-spåret, styrketräning
Onsdag: Skotta mer snö på Milen. In till Östersund å kolla på skidskytte. Feber under natten.
Torsdag: Vaknade med feber.
Fredag: Fortfarande feber men mindre. Fint väder å kallt. Jag å Mandy ska jobba ikväll å hon har också lite feber å halsont, så vi få knapra alvedon:) Imorrn ä de skidtävling här, hade åkt om inte febern anlänt.


The Star - Rågolias Birro

Släpp 07.45. "Hunden går ut omedelbart och får upptag 07.55 avstånd 700 meter, fast stånd. Han skäller med mycket bra hörbarhet 70 - 80 skall/min. 09.40 skottillfälle på kviga sken. 10.00 gångstånd efter en flykt på 2 km. Drar iväg 4,5 km under följande timmar. Hunden har ett glesare skall under gångståndet med en tydlig ökning då älgen står fast. Det blir kortare fasta stånd på upp till 10 minuter men i huvudsak gångstånd. Under tiden jag följer så träffar jag två jägare som vid olika tillfällen varit in på ståndet. Detta försvårar för hunden att få stopp på älgen. 12.00 skottillfälle då kon går över ett hygge. 12.20 går älgen över Paubäcken hunden tystnar. 1245 hunden åter. Vi provar lydnad under sök ua" (utan anmärkning)

Citat från provberättelse av Birro`s (jävulen) jaktprov då han va 2 år gammal. Provet gav 74 poäng (1:a pris)
Nu ä han 6 år gammal å en kanon. Jag skulle LÄTT betala 12.000 kr för denna hund!

"12.20 går hunden över Paubäcken hunden tystnar. 12.45 hunden åter."
Paubäcken är förmodligen inte en bäck utan mer i storlek med en Å, därför så avbryter Birro älgarbetet......

Rågolias Birro


Birro´s morfar är halvbror med morfar´n till denna tik....(som jag ha boka valp efter)

Lärvätsalon Lara


och hennes morfar´s bror ser ut så här....
Nissas Falk ( "världens högst meriterade jämte" och finaste jämte..inte sagt av enbart mig)


och Birro´s morfar ser ut så här
Nissa Emppu



Lärvätsalon Lara´s föräldrar ser ut så här:
Knaperbacken Fonzie                   Lärvätsalon Rita
           







RSS 2.0